Prezenta in peisajul meseriilor din Romania a detectivilor particulari poate parea o noutate pentru multi. Cu toate acestea, activitatea de detectiv particular este una foarte uzuala in alte parti ale lumii. Aceasta presupune practic angajarea unui specialist in situatii pentru care, in mod normal, ar trebui sa aloci timp si resurse consistente.

Sau, in cel mai rau caz, sa apelezi la Politie si la organele de justitie, la fel, cu niste resurse importante, cu timp si nervi pierdute prin sectii ori in salile de audieri. Care sunt insa spetele cele mai uzuale pentru care se apeleaza astazi la un detectiv particular in Timisoara sau in orice alta parte a tarii?

Divorțul, pe primul loc

Desi poate parea surprinzator, una dintre cele mai comune cauza pentru care romanii apeleaza la serviciile uni detectiv particular sunt dosarele de divort. Practic, in acest caz, unul dintre parteneri poate verifica fidelitatea celuilalt, detectivul particular fiind cel care colecteaza probele slicitate de instanta.

Acestia au mijloace specifice, agreate de organele de ancheta si chiar de instanta, care pot consta in fotografii, filme sau inregistrari ambientale, daca acestea au drept scop dovedirea unei fapte in contradictie cu legea sau cu normele convietuirii de cuplu, asa cum este ea prevazuta in Codul Civil.

Prin intermediul probelor obtinute de detectivul particular, una dintre partile implicate poate dovedi infidelitatea partenerului de viata sau comportamentul neadecvat pe care acesta il manifesta fata de viata de familie.

Nu sunt omise astfel nici actele de violenta verbala sau fizica, eventuale abuzuri impotriva copiilor sau alte acte de violenta domestica. Toate acestea, prin adunarea de probe concludente, pot constitui piese importante in dosarul de divort.

Găsirea unei persoane dragi

Poti apela la un detectiv particular Timisoara si in alte situatii. Spre exemplu, disparitia de acasa a unei persoane dragi, a unui membru al familiei, poate face obiectul unui astfel de contract. Prin mijloace specifice, detectivul particular poate merge din aproape in aproape, pana la identificarea persoanei de la care nu am mai primit vesti de saptamani au, asa cum s-a mai intamplat, de ani de zile.

Se iau in calcul cercurile de apropiati, locurile frecventate, grupurile de prieteni si asa mai departe. Mai nou, tehnologia permite identificarea mai facila a persoanei, dupa postarile pe retelele de socializare sau chiar dupa convorbirile telefonice, in cazul in care acestea sunt inregistrate de catre un terminal valid.

Identificarea unui debitor

In aceeasi categorie se poate incadra si identificarea debitorilor in contractele de credit sau, pur si simplu, ale celor care au de platit anumite datorii. Detectivul particular poate aduce la aceeasi masa atat creditorul cat si debitorul, pentru rezolvarea pe cale amiabila a situatiei.