Punctul de lucru nu reprezinta sediul social al unei societati, asa cum foarte multi sunt de parere, caci un punct de lucru poate fi definit ca fiind spatiul un societatea isi desfasoara activitatea economica, indiferent de obiectul de activitate pe care aceasta il are.

Pentru deschidere punct de lucru, o societate sau un reprezentant al unei societati trebuie in primul rand sa se lupte destul de mult cu birocratia din Romania. Si spun acest lucru deoarece, dupa cum foarte bine cunoastem situatia, pentru a primi niste documente de la institutiile statului, vei fi mereu amanat, mereu va trebui sa stai la cozi interminabile si de cele mai multe ori se vor gasi si alte probleme.

Tocmai din acest motiv, atunci cand esti un reprezentant al unei firme care doreste deschidere punct de lucru, este recomandat sa te inarmezi cu o foarte mare rabdare si sa incerci sa faci lucrurile cat mai bine.

Printre actele de care o societate are nevoie, pentru ca aceasta sa isi mai poata deschide un alt punct de lucru, se numara: copie xerox dupa certificatul de inregistrare in Registrul Comertului, copie dupa actul constitutiv, copie xerox dupa cartile de identitate ale administratorilor sau in cazul unui SRL copie xerox dupa cartile de identitate ale asociatilor, dovada care arata ca societatea are drept de folosire al spatiului pe care l- a cumparat sau inchiriat, acordul vecinilor ( in cazul in care noul punct de lucru va fi amplasat intr- un imobil de apartamente), decizie de asociat unic sau decizie AGA pentru deschidere punct de lucru, declaratie autorizare punct de lucru si cerere de inregistrare punct de lucru.

In cazul in care detineti o societate si doriti sa va extindeti, adica sa deschideti un punct de lucru in alt judet al tarii noastra, nu trebuie sa va faceti absolut nicio grija.

Si spun acest lucru deoarece, legislatia din tara noastra permite tuturor societatilor sa infiinteze un numar nelimitat de puncte de lucru pe tot teritoriul tarii, indiferent de judetul in care va urma deschiderea punctului de lucru. Dar nu in ultimul rand, trebuie stiut si faptul ca, in cazul in care la punctul de lucru isi vor desfasura activitatea mai putin de 5 angajati, atunci trebuie depusa la ANAF doar o declaratie privind sediile secundare.

Iar atunci cand la punctul de lucru deschis isi vor desfasura activitatea mai mult de 5 angajati, trebuie ca la ANAF sa se depune o declaratie de inregistrare fiscala si o declaratie de mentiuni pentru sediile secundare. Pentru cei care nu stiu, declaratia de inregistrare fiscal a punctului de lucru deschis se completeaza pentru prima inregistrare fiscal, in schimb ce declaratia de mentiuni trebuie sa fie completata de fiecare data cand se vor modifica datele declarate la inceput.