Daca aruncam o privire peste orice fel de laborator, fie el de cercetare sau de alt tip, observam ca microscopul este nelipsit. De multe ori, laborantii sau cercetatorii care activeaza in acel laborator nu se limiteaza la un singur miscroscop, ci lucreaza pe mai multe astfel de instrument optice cu functii diverse.
Ce este un microscop? Dupa cum spuneam, este un instrument optic. Ce face? El transmite o imagine marita a unui obiect observat printr-un sistem de lentile – convexe si concave. Unele dintre aceste dispozitive folosesc lumina naturala sau artificiala. Pentru o mai mare precizie si acuratete iti recomand cel cu lumina artificiala, in cazul in care vrei sa iti achizitionezi unul.
Care sunt componentele sale principale?
Orice tip de miscroscop are la baza un ocular sau mai multe, turela rotativa, lentilele obiectiv, butoanele de reglaj grosier si fin, iluminatorul sau oglinda, platforma, clemele de pozitionare a lamei pe care se afla preparatul in cauza, diafragma si condensorul – aceste elemente fac parte din componentele microscoapelor de la AMEX-lab. Acceseaza acest link si vei vedea cate tipuri diverse de miscroscoape exista si iti sunt puse la dispozitie chiar si tie daca iti doresti sa achizionezi unul.
Stiati ca microscopul cu lumina artificiala a fost inventat in anii 1600 si este cel mai raspandit tip de microscop in laboratoarele de pretutindeni in ziua de astazi? Dar ca cel mai simplu microscop de pe piata este format din doua lentile convexe suprapuse, ocular si obiectiv?
Cum obtii o imagine clara la microscop?
Pentru a obtine o imagine clara, exacta la microscop a componentelor din preparatul tau trebuie sa ai in vedere in primul rand luminozitatea – este favorizata de unghiul de inclinare al oglinzii si de unghiul de deschidere a lentilei obiectiv.
Pentru a focaliza trebuie sa folosesti butoanele de reglaj fin si grosier, dar si turela rotativa. Urmeaza apoi rezolutia care trebuie sa fie optima – ea reprezinta distanta minima la care se pot afla doua puncte diferite ale imaginii pentru a mai putea fi percepute separat. Contrastul optim se obtine prin modificarea intensitatii luminii si a dimensiunilor diafragmei sau diafragmelor.
Acceseaza amex-lab.ro si fa o analiza a componentelor microspoanelor disponibile pe site pentru a retine mult mai bine toate aceste detalii.