Cu siguranta, fiecare dintre noi s-a intrebat la un moment dat, macar o data, cine este cel ce a fost posesorul celui mai utilizat element pe care tehnologia l-a oferit omului.

Cel mai utilizat astfel de element in zilele noastre este laptopul. Cu ajutorul acestuia putem scrie diverse documente, trimite mesaje, accesa internetul sau chiar putem folosi laptopul ca pe un afis cu proprietati multiple; de exemplu, cu ajutorul laptopului, putem aparea in fata unor oameni prezentandu-ne proiecte la care am lucrat, chiar imagini sau video-uri. Laptopul este un obiect extrem de practic, foarte comod dar si foarte util.

Cel ce a intrat in posesia primului laptop din lume a fost un roman, numele sau este Iosif Bondici. Ocupatia sa era cea de profesor, iar localitatea in care traieste este Satu Mare. Modelul de laptop pe care acest impatimit al tehnologiei il detinea era Epson HX-20. Acest laptop este primul laptop din lume si a fost scos spre vanzare pentru prima oara in anul 1983.

Posesorul acestui model de laptop a dorit sa il vanda cu un pret de 500 de euro, iar cu acesti bani sa isi achizitioneze un laptop de ultima generatie. Profesorul Bondici este dornic de a vinde frumoasa piesa tehnologica, insa, la acest pret pe care l-a solicitat deoarece este convins ca laptopul isi merita banii iar trecerea timpului il face din ce in ce mai valoros. Fiul sau, stiindu-l un mare iubitor al electronicii si tehnologiei, i-a oferit cadou acest laptop care este considerat singurul calculator portabil din lume.

Acest tip de laptop nu este inzestrat cu foarte multe functii, insa functioneaza perfect fara probleme. Designul lui este unul destul de diferit daca stam sa comparam acest model de laptop cu unul actual sau chiar cu ultimul laptop aparut acum pe piata. Evident, descoperirile din timp isi fac simtite prezenta in viata si activitatea oamenilor.

Daca ne referim la marimea laptopului, aceasta poate fi comparata cu dimensiunea unei foi de hartie A4, de aici putem observa cu cat a fost diminuat efortul celui ce utilizeaza tehnologia. Greutatea unui astfel de laptop este de 1, 6 kg, fapt care usureaza si mai mult transportarea acestuia. Display–ul acestui model de laptop este unul LCD 120×30 pixeli.

Cat despre tastatura laptopului Epson HX -20, aceasta este una full-transit, avand 68 de taste iar memoria este RAM. Acest laptop functioneaza foarte bine, insa posesorul sau a optat pentru a-l pastra drept piesa de muzeu prin reparatii laptop din Bucuresti si este convins ca, in viitor, valoarea acestui laptop va fi una mult mai mare si, cu siguranta, vor exista multi impatimiti ai tehnologiei care vor fi dornici sa admire o astfel de piesa.

Chiar daca lumea evolueaza si, implicit, si tehnologia, mereu va exista curiozitatea de intoarcere in timp, de cunoastere a ,,elementului mama’’ de la care a plecat o intreaga revolutie tehnologica.