Protectia muncii este un set de masuri si actiuni luate pentru protectia sanatatii angajatilor, pentru securitatea acestora si pentru prevenirea riscurilor profesionale. Eliminarea factorilor de risc prin informare si instruire conduce la protejarea personalului angajat si a conducatorilor companiei.
Reglementarea normelor de protectia muncii se face prin legi si prin instructiuni specifice de securitate si sanatate in munca. Exista norme generale de protectia muncii, precum si norme specifice. Acestea din urma se muleaza pe specificul firmei, in asa fel incat oamenii care lucreaza acolo sa fie informati despre potentialele pericole existente la locul de munca si cum se pot evita accidentarile.
De aplicarea acestor norme in cadrul companiilor se poate ocupa o firma de consultanta, care vine, analizeaza situatie si isi impune punctul de vedere in ceea ce inseamna sanatate si securitate in munca.
Normele generale de protectie a muncii reprezinta principiile generale de prevenire a accidentelor, a bolilor profesionale precum si directiile in care acestea s-ar putea dezvolta. Scopul este eliminarea si diminuarea factorilor de risc de accidentare sau imbolnavire, in cadrul locului de munca.
Normele constituie cadrul general in care este permisa activitatea unei firme. Acestea se revizuiesc ori de cate ori este nevoie, ca urmare a modificarii legislatiei in vigoare. Un alt factor datorita caruia se modifica normele este progresul tehnic. O data cu dezvoltarea tehnologiei, personalul trebuie sa se adapteze la noile moduri de lucru, sunt necesare probabil noi tehnici de protectie, iar acestea trebuie sa fie prinse in normele de sanatate si securitate in munca.
Angajatorul are obligatia de a elabora propriile instructiuni de acest gen, care au ca obiectiv detalierea si particularizarea normelor generale conform specificului firmei.
Asa cum din strabuni se spune ca repetitia este mama invataturii, si aceste norme trebuie sa fie prezentate lunar sau trimestrial angajatilor, pentru ca acestia sa aiba in atentie respectarea acestora. Nerespectarea reglementarilor duce la provocarea unor incidente care pot avea repercursiuni mari, atat asupra angajatului cat si asupra angajatorului.
Normele de protectie a muncii au fost inventate in vederea sprijinirii lucrului, preventiei intamplarilor neplacute. Ele trebuie sa fie intelese ca atare si sa fie aplicate intocmai cum scrie in lege, pentru a evita dezastrele in cadrul locului de munca si pentru a evita penalizarile date de ministerul muncii in cazul in care instructajele privitoare la sanatate si securitate in munca nu au fost facute.
Regulile ne ghideaza sa facem treaba asa cum trebuie, fara sa avem de suferit din cauza neatentiei. In acest mod compania se va dezvolta armonios, fara a avea incidente, iar evolutia va fi treptata si sigura.