In domeniul stiintific, gheata carbonica are mai multe utilizari demne de notat:

– gheata carbonica poate fi folosita in domeniul medical, la pastrarea fiolelor de medicamente
– poate fi de asemenea fi folosita la pastrarea mostrelor de sange recoltate
– poate fi folosita in experimente medicale de tot felul
– in dezvoltarea de reactii chimice care pot fi efectuate doar la rece

Astfel, un amestec de congelare foarte folositor pentru reactii chimice la rece si pentru condensarea solventilor în evaporatoare rotative este constituit dintr-o pasta de gheata carbonica amplasata intr-un solvent organic, folosita in mod uzual in laboratoare.

Procesul de modificare a precipitatiilor dintr-un nor poate fi realizat tot cu ajutorul ghetii carbonice, proces care s-a dovedit a fi foarte folositor de-a lungul timpului. Dezavantajul acestui proces este insa ca trebuie sa fie plasata chiar deasupra zonei de supraracire vizata a norilor.

Inainte de a fi inlocuita cu iodura de argint, gheata carbonica era folosita in cadrul experimentelor la scara larga in Statele Unite, avand avantajul absolut de a nu lasa reziduuri; pe langa acest avantaj insa, gheata carbonica nu este toxica, deci nu este periculoasa pentru oameni si este relativ ieftina.

In materie de siguranta insa, gheata carbonica trebuie sa nu stea in contact cu pielea pentru o perioada indelungata de timp, deoarece poate provoca degeraturi, iar accidentele rezultate din asemenea contact indelungat sunt destul de grave. De aceea, este recomandat ca gheata carbonica sa fie tinuta in conditii specifice:

– intr-un mediu bine ventilat
– in aer liber, bine supravegheata.

De asemenea, gheata carbonica trebuie separata si tinuta in clase separate, asa cum prevad masurile de siguranta stabilite dinainte: gheata carbonica este de mai multe tipuri, fiecare adecvata pentru un anumit uz: daca aceasta poate fi folosita pentru pastrarea alimentelor, exista tipuri de gheata carbonica indutriala care nu pot fi folosite in acest scop.