In acest articol vom aborda subiectul diferentelor dintre un calculator second hand si un calculator refurbished, precum si avantajele sau dezavantajele fiecaruia.

In primul rand, calculatoarele refurbished sunt produse care au fost comercializate de catre un brand numit in acelasi fel, si reprezinta echipamente din domeniul IT cu configuratii puternice, ele fiind special concepute pentru afaceri. Un calculator refurbished poate fi un produs ale unor branduri de renume, cum ar fi Siemens sau Lenovo.

Un calculator refurbished este pur si simplu un calculator care a fost inapoiat de catre posesorul acestuia dupa o perioada de timp din diverse motive, fie ca avea o pata pe unitatea centrala, fie ca s-a defectat sursa, iar apoi dupa ce se intoarce la firma, se va realiza o evaluare a functionalitatii acestuia si ii sunt inlocuite toate acele componente care sunt defecte, iar in unele cazuri sunt realizate si upgrade-uri pentru a imbunatati performanta calculatorului.

Spre deosebire de un calculator second hand, unul refurbished are o perioada de garantie mult mai mare, si o perioada de returnare mult mai mare, ceea ce face ca un calculator refurbished sa fie ideal pentru acele mici firme de birou sau pentru un individ care vrea sa il utilizeze pentru navigare web sau pentru a folosi diverse documente.

Din dorinta oamenilor de a fi la moda insa, majoritatea vor alege sa isi piarda o intreaba avere pe un calculator nou, in loc de a opta spre unul second hand sau refurbished care nu numai ca are aceeasi performanta si poate sa indeplineasca aceleasi sarcini precum cel nou, dar costa si mai putin. In plus, cumparand un calculator second hand sau refurbished evitam sa poluam si mai mult pamantul, intrucat alegem sa refolosim un produs, se scade cantitatea de deseuri, si nu in cele din urma, si cel mai important, va scadea cererea de piata si numarul de produse noi fabricate la un nivel de glob.

Pe internet la o simpla cautare putem gasi cateva sute de mii de rezultate de calculatoare second hand, iar cele care sunt de la branduri dintre cele mai cunoscute, cum ar fi de exemplu Dell, HP sau Lenovo vor fi intotdeauna recomandate de catre magazinele online de calculatoare.

Avantajul unui calculator second hand sau refurbished este pretul sau, intrucat de cele mai multe ori putem sa cumparam un calculator second hand cu un pret de cateva ori mai mic decat cel al unui calculator nou, cu acelasi configuratii si cu aceeasi capacitate de a rula anumite programe. Faptul ca detii un calculator cu un procesor de ultima generatie nu iti va schimba in bine munca cu un program cum ar fi microsoft word, tot la fel de rapid ti se va deschide si tot la fel de multe cuvinte poti scrie pe secunda.