Componente ale sistemului de franare, placutele de frana necesita sa fie alese corect pentru a nu pune in pericol viata participantilor in trafic sau a soferului. Atunci cand te hotarasti sa achizitionezi placute de frana va trebui sa ceri sfatul unui mecanic pentru a nu cumpara ceva gresit.

Pentru inceput, daca totusi nu ai la cine sa apelezi pentru informatii despre aceste piese, trebuie sa stii ca placutele de frana sunt de 4 tipuri si anume: organice, din aliaje slabe de otel, ceramice si semi-metalice. Acestea sunt formate dintr-o garnitura de frictiune si o placa de sustinere, iar pentru a le produce se folosesc mai mult de 10 componente.

Fiecare tip are o alta compozitie, asadar, placutele de frana organice sunt fabricate din sticla, kevlar si carbon. Pentru a fabrica placutele de frana de acest tip se foloseste maxim 15% metal, iar din acest motiv se uzeaza mult mai repede. Daca stilul tau sofat este unul agresiv, acest tip de placute nu e intocmai indicat.

Placutele de frana din aliaj slab de otel sunt fabricate din combinatia materialelor organice cu un adaos de metale care nu depaseste procentul de 30%. La acest tip de placute, conductivitatea termica este mult mai buna si franarea se face intr-un mod mult mai eficient.

Placutele de frana ceramice sunt compuse din cauciuc sintetic, fibre ceramice si metale neferioase. Abrazivitatea lor este mai scazuta, dar au un coeficient de frecare constant. Pentru sofatul sportiv, placutele de frana ceramice sunt cele mai indicate, dar si cele mai scumpe.

In ceea ce priveste placutele de frana semi-metalice, acestea sunt compuse din metal, amestec de grafit si materiale anorganice. In proportie de 65% se gaseste doar metal, restul fiind celelalte materiale. Acest tip de placute frana absorb mai eficient caldura, dar in acelasi timp sunt foarte dure si contribuie la uzura discului de frana.

Aceste componenente ale sistemului de franare se impart in doua mari categorii, respectiv originale si analoage. Desigur ca cel mai indicat este sa optezi pentru placutele de frana originale, avantajele lor fiind vizibile, iar ambalajele lor corespund producatorilor de incredere.

Un dezavantaj al placutelor de frana originale este evident pretul. Pe de alta parte, analoagele au o calitate ridicata si sunt doar putin inferioare celor originale.

Performantele de franare sunt destul de eficiente, doar ca nu sunt testate mai mereu corespunzator, iar standardele generale nu le accepta pe toate. Ca la toate produsele, orice pret foarte scazut nu e intotdeauna bun si acest lucru s-ar putea sa afecteze mai multe componente ale masinii.

Placutele de frana trebuie schimbate atunci cand se aude un sunet ciudat, daca masijna nu monitorizeaza starea lor. La masinile mai noi exista senzori care se amplaseaza in corpul placutei, astfel prin uzarea acestora se va aprinde un martor in bord.

Aceste componente necesita o atentie ridicata si schimbarea lor nu ar trebui amanata. Schimbarea lor trebuie facuta de catre un mecanic autorizat sau de catre un service auto.