In termeni simpli, un invertor este un sistem electronic pentru reglarea tensiunii. In cazul unei masini de sudat invertor, acesta transforma sursa de curent alternativ intr-o tensiune de iesire mai mica utilizabila – de exemplu, de la 240V curent alternativ la 20V DC.

Dispozitivele bazate pe invertor, precum INVERTOR SUDURA TELWIN 187, care pot fi inchiriate de pe https://www.sculedeinchiriat.ro, folosesc o serie de componente electronice pentru a converti puterea – spre deosebire de dispozitivele conventionale bazate pe transformatoare, care depind in principal de un singur transformator mare pentru a regla tensiunea.

In cazul in care aveti nevoie de un astfel de aparat doar pentru a suda un mic gard, sau pentru a efectua suduri ocazional, atunci in mod evident nu este rentabil sa cumparati un aparat de sudura.

In aceste conditii, trebuie sa va indreptati atentia spre site-ul https://www.sculedeinchiriat.ro, pentru ca de acolo aveti posibilitatea de a inchiria un aparat de sudura care foloseste tehnologia inverter. Veti folosi aparatul atata timp cat va fi nevoie, dupa care il veti returna.

Daca va intrebati de ce este neaparat sa alegeti un astfel de aparat de sudura care functioneaza datorita acestei tehnologii, veti descoperi mai multe detalii interesante in cele ce urmeaza in acest articol.

Un invertor functioneaza prin cresterea frecventei sursei de alimentare primare de la 50Hz pana la 20.000 – 100.000Hz. Acest lucru se realizeaza prin utilizarea de intrerupatoare electronice care pornesc si se opresc extrem de rapid (pana la 1 milionime de secunda). Prin controlul alimentarii in acest fel, inainte de a intra in transformator, dimensiunea transformatorului poate fi redusa foarte semnificativ.

Care sunt avantajele utilizarii sudoarelor Inverter?

Produsele care sunt bazate pe invertor ofera multe avantaje fata de dispozitivele conventionale bazate pe transformatoare:

Greutate si dimensiune

Acesta este avantajul cel mai semnificativ si impresionant pe care il are un invertor de sudura fata de masinile conventionale. De exemplu, un invertor cu o greutate mai mica de 5kg, mai mic decat o valiza si capabil sa fie inclinat confortabil peste umar, poate avea o capacitate de iesire comparabila cu o masina bazata pe un transformator de 50 kg.

Tinand cont de toate cele spuse in acest paragraf, se poate spune ca un asemenea echipament este ideal cand aveti mai multe puncte de lucru, si trebuie sa transportati echipamentul dintr-un loc in altul.

Eficienta

Masinile invertoare de calitate, cum ar fi INVERTOR SUDURA TELWIN 187, care pot fi inchiriate de pe https://www.sculedeinchiriat.ro, vor avea o rata de eficienta de aproximativ 80-90%, in timp ce aparatele de sudura conventionale au o eficienta semnificativ mai mica de aproximativ 50%.

Acest lucru se datoreaza faptului ca transformatoarele mai mari ale masinilor conventionale au o rezistenta mai mare si, prin urmare, pierd o cantitate semnificativa de putere (sau energie) prin disiparea caldurii.

Utilizarea puterii generatorului

A fi foarte eficient inseamna ca utilizarae puterii generatorului este mult mai viabila pentru sudoarele invertoare, care pot fi operate pe seturi generatoare portabile mai mici – ceva ce nu este adesea posibil cu masinile traditionale de transformare. Trebuie mentionat faptul ca exista riscuri legate de utilizarea generatoarelor de energie.

Ciclul de functionare

In general, ciclurile de lucru mult mai mari pot fi realizate cu masini pe baza de invertor, din nou datorita diferentei de dimensiune a transformatorului.

Desi componentele mai mici dintr-o masina invertoare se incalzesc rapid, ele pot fi racite mult mai usor si mai rapid. In aparatele de sudura conventionale cu „transformatori”, cu toate acestea, componentele sunt mult mai mari si, prin urmare, tind sa stocheze caldura si sa dureze mai mult timp la racire.

Iesire continua

Multe aparate de sudura conventionale “transformatoare” MMA (stick) au doar iesire de curent alternativ, ceea ce inseamna ca sunt limitate in tipurile de electrozi cu care se poate suda.

Cu toate acestea, cu masinile bazate pe invertor, curentul este mult mai usor rectificat in curent continuu, ceea ce inseamna ca sunt capabile sa sudeze o gama larga de electrozi de sudare diferiti. Inseamna, de asemenea, ca unele invertoare MMA (stick) sunt potrivite si pentru sudarea DC TIG, ceea ce nu este posibil cu masinile conventionale AC.

Performanta

Performanta aparatelor de sudura pe baza de invertor de calitate este substantial superioara celei aparatelor de sudura conventionala.

Acest lucru este vizibil mai ales in cazul sudarii MMA (stick), unde operatorii considera ca sudarea este mult mai usoara si nu trebuie sa „lupte” cu arcul. Acest lucru se datoreaza in principal capacitatii masinilor invertoare de a avea tensiuni mai ridicate ale circuitului deschis si de a incorpora caracteristici impresionante.

Un exemplu foarte concludent este sudarea materialelor subtiri: utilizarea unui aparat de sudura cu bile conventionale, este un lucru dificil daca nu imposibil, dar cu masini invertoare precum TELWIN 187, puterea de iesire poate fi redusa, astfel incat va suda sa spunem tabla de 1,6 mm sau sectiune de tub cu usurinta si control relativ.