Izolarea termica a locuintei sau asa-numitul termosistem, a devenit un concept extrem de comun in zilele noastre, dat fiind ca aproape nu mai exista proprietar care sa nu fie atent la acestaspect.

In primul rand, o buna izolare termica iti ofera costuri scazute cu incalzirea, in conditiile in care elmini pierderile de caldura. Iar la costurile combustibililor din ziua de astazi, acest aspect este mai mult decat important.

Ca in orice domeniu insa, si in lucrarile de izolare termica sunt importante doua lucruri: manopera si materialele folosite. Iar daca la manopera aceasta difera de la mester la mester, in functie de experienta si de constiinciozitate, in cazul materialelor, putina informare despre acestea nu arstrica. Astfel, atunci cand procedati la izolarea unei locuinte sau a unei case, in general, ar trebui sa tineti cont de cativa fatori esentiali, precum coeficientul de izolare termica, inflamailitatea, izolarea fonica si, nu in ultimul rand, protectia mediului.

Iata, asadar, cateva dintre cele mai folosite materiale termoizolante:

Fibra de sticla este celmai comun material de izolatie folosit in zilele noastre. Datorita capacitatilor sale si a modului in care este tesuta, fibra de sticla este capabila sa minimalizeze pierderil de caldura, asa numitul transfer termic dintr-o incapere in alta si de la interior spre exterior.

Trebuie mare atentie la manevrare, intrucat fibra de sticla este realizata din tesatura de siliciu, pulbere de sticla, care pot provoca leziuni laniveul ochilor, a plamanilor si la nivelul pielii, in cazul in care intra in contact cu aceste organe, fara protectia necesara. In schimb, fibra de sticla este un material izolant neinflamabil excelent, cu valori ale indicelui de transfer termic cuprins intre 2,9 si 3,8. Pentru manevrare, este indicat sa purtati manusi de protectie.

Un alt material foarteflosit este vata minerala. Aceasta poate fi fabricata din fibra de sticla reciclata, fiind estrem de folosita in special peste Ocean,pe continentul american. Vata minerala poate fi achizitionata in valuri si nu contine aditivi, ceea ce o face putin rezistenta la foc.

Din acest motiv, nu este indicat a fi folosita in incaperi in care avem de-a face cu temperaturi inalte. Cu toate acestea, vata minerala nu este combustibila. Mai ales in combinatie cu alte materiale, aceasta poate fi folosita cu suces la izlarea unor suprafete mari, avand un coeficient de transfer termic cuprins intre 2.8 si 3.5.

Celuloza este unul dintre cele mai ecologice materiale de izolatie, avand in vedere ca aceasta este fabricata din hartie si carton reciclate, avand un coeficient de ransfer termic estre de bun, cprins inre 3.1 si 3.7.

In ciuda aparentelor, studii recente arata ca celuloza este excelenta in minimalizarea daunelor produse la incendii, intrucat este un material compact, care nu contine preamult oxigen in interiorul fibrei.

In fine, avem spuma poliuretanica si polistirenul, acesta din urma find un excelent izolator fonic si termic. Acesta poate fi expandat sau extrudat, cele doua tipuri avand proprietati diferite, capacitati de izolare si preturi pe masura. Cel mai eficient si, ca atare, ceva mai scump, este polistirenul extrudat, care are coeficient de transfer termic de 5.5, fata de aproximativ 4, cat are cel expandat.

Sursa: http://hidroizolatii-conduraru.ro