Profilaxia dentară este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu studierea și aplicarea măsurilor de prevenire a afecțiunilor danturii.

De-a lungul timpul, acest domeniu a cunoscut o evoluție extraordinară, așadar au apărut noi tehnici utile precum și aparate de profilaxie, destinate să faciliteze intervențiile specialiștilor. Așadar, rezultatele pe care le oferă procedurile din zilele noastre sunt mai mult decât mulțumitoare.

Ce metode de profilaxie recomandă specialiștii

Cunoaștem cu toții binecunoscutul proverb care spune că „întotdeauna e mai bine să previi decât să trateziʺ. Dacă ne dorim să prevenim apariția afecțiunilor dentare, păstrându-ne dantura sănătoasă, ar trebui să urmăm sfaturile pe care ni le oferă medicii stomatologi.

Iată câteva dintre acestea:

  • Menținerea unei igiene orale corespunzătoare se numără printre recomandările cele mai frecvent efectuate de către specialiști. După fiecare masă au loc acumulări de placă dentară, iar dacă nu sunt îndepărtate prin intermediul unui periaj activ, se vor calcifia transformându-se în tartru. Așadar, periază-ți dinții corespunzător după fiecare masă și folosește ața dentară și apă de gură.
  • Pentru a-ți conserva sănătatea orală, ar trebui să efectuezi un control periodic în cabinetul medicului stomatolog.
  • În cadrul consultațiilor, specialistul îți va oferi consiliere specializată și îți va întocmi un plan de tratament în conformitate cu necesitățile pe care le ai.

Iată câteva dintre cele mai utilizate tehnici și metode de prevenire adoptate de către medicii dentiști:

  • Detartrajul

Principalul factor care cauzează apariția gingivitei și a cariei dentare este tartrul dentar. Aparatele de detartraj ultrasonic din zilele noastre își demonstrează eficiența, îndepărtând atât tartrul supragingival, cât și cel subgingival.

  • Periajul profesional

Această tehnică are scopul de a îndepărta placa dentară care rămâne în urma detartrajului și să îndepărteze atât petele, cât și colorațiile existente pe suprafața dinților.

  • Fluorizarea

Procedeul de fluorizare contribuie la procesul de întărire a smalțului, ceea ce face ca acesta să devină mult mai rezistent la acțiunea cariilor.

  • Administrarea de medicamente

Specialistul îi poate prescrie pacientului un tratament medicamentos pentru a preveni apariția afecțiunilor orale cum sunt, de pildă, gingivita sau paradontoza. În general, se aplică local o pastă de dinți specială cu un conținut ridicat de fluor.

  • Identificarea și tratarea cariilor în fază incipientă

Cariile care sunt depistate la timp implică costuri mai mici al tratamentelor și previne apariția complicațiilor. Această metodă presupune curățarea și aplicarea materialului compozit.

  • Sigilarea dentară

O altă metodă, extrem de utilă pentru profilaxie stomatologică constă în sigilarea dinților pentru a preveni cariile dentare.

  • Tehnica Air-Flow

Alături de periajul profesional și de detartraj, tehnica air-flow-ului face parte din ansamblul procesului de măsuri profilactice stomatologice.

Ce este aparatul airflow?

Dispozitivul utilizat în cadrul diferitelor tratamente de profilaxie dentară cu scopul de a îndepărta petele, placa dentară și tartru poartă numele de aparat airflow.

Folosind acțiunea jetului de aer care asigură curățarea și lustruirea suprafețelor, acesta vine în completarea celor două proceduri – detartraj și periaj profesional – reușind să ajungă inclusiv în zona suprafețelor interdentare.

De obicei, această tehnică se realizează după detartrajul cu ultrasunete. În felul acesta, cavitatea orală este complet igienizată, dinții își vor conserva sănătatea, iar zâmbetul pacientului tratat va fi unul plin de strălucire.