Exista multe obiecte de cult bisericesc, pe care credinciosii le vad aproape la fiecare slujba si nu prea stiu ce inseamna. De asemenea, vedem preotii imbracati in vesminte alese, brodate manual ca niste adevarate obiecte de arta, insa putini stim ce simbolistica au scenele si broderiie de pe acestea. Acelasi lucru se poate spune si despre epitaf.

Daca in termeni strict literari un epitaf inseamna o inscriptie funerara in versuri sau in proza, cu referire la viata defunctului, atunci cand vorbim despre epitaf pentru biserica, acesta are o cu totul alta semnificatie.

In principiu, un epitaf pentru biserica este un obiect de cult, asemanator mai degraba cu o carpeta, care are brodata sau imprimata scena punerii Mantuitorului in mormant, invelit cu Sfantul Giulgiu. Spre deosebire de carpeta insa, epitaful nu va sta intins pe un perete, ci va fi asezat pe o masa, in mijlocul bisericii, servind ca loc de inchinaciune pentru preoti si pentru enoriasi deopotriva.

In principiu, Sfantul Epitaf se foloseste doar la slujba de Inviere si in momentele premergatoare acesteia, simbolizand cel mai bine moartea si apoi Invierea Mantuitorului Iisus Hristos. In vremurile de demult, acesta reprezenta doar o simpla bucata de panza pe care era brodata scena mortii Mantuitorului.

Astazi insa, cand vorbim despre epitaf pentru biserica ne referim ca la un obiect de arta bisericeasca, brodat cu materiale alese, de catre mesteri si ateliere specializate din tara. Nu este de mirare ca in jurul acestui obiect de cult s-a creat un adevarat ritual, in zilele premergatorii Sfintelor Pasti acesta fiind scos in procesiune in jurul bisericii sau pe trasee din marile orase ale tarii.

In acest mod, cei care nu ajung sa se inchine la epitaf in interiorul bisericii, au ocazia de a-l vedea si de a se inchina la el in timpul procesiunilor stradale. Dupa slujba de Inviere, epitaful este lasat pe masa pana de Inaltarea Domnului, dupa care va fi strans si pus la pastrare.

In ceea ce priveste materialele, si acestea au evoluat de-a lungul timpului. Spuneam ca la inceputuri epitaful era confectionat din panza simpla, de in, pe care era pictata icoana inmormantarii Domnului nostru Iisus Hristos. Astazi, scena a ramas aceeasi, insa materialele din cre este facut epitaful difera radical.

Cel mai folosit pentru acesta este catifeaua. Daca modelul icoanei este aproximativ acelasi, in diverse interpretari si cu mai multe tipuri de rame, suportul epitafului este din catifea rosie, albastra sau bleumarin, astfel incat contrastul cu auriul icoanei sa fie cat mai puternic. Este si motivul pentru care epitafurile sunt considerate adevarate opere de arta.