Deseori vedem pe strada persoane care poarta ochelari cu rame Tommy Hilfiger, care au scopul de a le trata diferitele afectiuni si defecte ale vederii cu care se confrunta. Discutam aici despre probleme precum miopia, astigmatismul sau hipermetropia.

Precizam insa faptul ca exista si persoane care se confrunta cu o alta problema, mai serioasa, care este cataracta, asa ca in urmatoarele randuri ale acestui articol vom discuta despre aceasta problema a ochilor.

O cataracta apare atunci cand obiectivul din interiorul ochiului devine tulbure. Obiectivul este situat in spatele irisului si pupilei si ajuta la focalizarea luminii pe spatele ochiului (retina). Semnalele sunt apoi trimise la creier care ne permite sa vedem. In mod tipic, cataracta se dezvolta in anii mai in varsta si acest lucru este cunoscut sub numele de cataracta legata de varsta.

Cum afecteaza o cataracta viziunea mea?

Cand suntem tineri, lentila din ochiul nostru este, de obicei, clara. Dezvoltarea unei cataracte este un proces gradual si nedureros si, prin urmare, debutul poate fi greu de observat.

Datorita incetosarii lente a lentilei, lumina nu este capabila sa ajunga la nivelul retinei, iar aceasta are ca rezultat o viziune care este usor neclara sau plictisitoare. In cele din urma, lentila poate deveni mata, la fel ca o oglinda aburita.

Este foarte probabil ca veti experimenta cataracta in ambii ochi, desi in unele cazuri dezvoltarea va incepe cu un ochi inaintea celuilalt.

Care sunt cauzele?

Desi nu exista un raspuns definitiv in ceea ce priveste motivul pentru care suntem mai predispusi sa dezvoltam cataracta pe masura ce imbatranim, se crede ca exista o serie de lucruri care pot creste riscul:

  • Fumat;
  • Diabet;
  • Istoric de familie;
  • Leziuni oculare;
  • Excesiv consum de alcool;
  • Peste expunerea la razele UV;
  • Utilizarea pe termen lung a steroizilor anabolizanti.

Care sunt simptomele?

Pe langa viziunea incetosata si culorile estompate, este posibil sa observati urmatoarele:

  • Soarele / luminile stradale sunt mai luminoase decat cele normale;
  • Dificultate in a vedea in conditii de iluminare scazuta;
  • Farurile de la vehicule produc mai multa stralucire decat de obicei;
  • Necesitatea de a va curata ochelarii, chiar daca lentilele nu sunt murdar.

Daca prezentati oricare dintre aceste simptome, va sugeram sa discutati cu Opticianul dumneavoastra.

Cum este diagnosticata cataracta?

Cataracta poate fi detectata in timpul unui simplu test de rutina. Pe masura ce opticienii va privesc prin lentila, ei vor putea sa vada ceva care nu este obisnuit. Ei vor putea determina modul in care a progresat conditia si sa ofere consiliere cu privire la gestionarea si tratamentul inainte. In unele cazuri, opticianul dvs. va poate trimite cateva teste suplimentare la un oftalmolog.

Poate fi tratata?

In primele etape, este posibil ca vederea sa poata fi imbunatatita prin schimbarea prescriptiei in ochelari si prin adaptarea conditiilor de iluminare pentru a fi mai stralucitoare si mai concentrata asupra activitatii pe care o desfasurati, cum ar fi citirea unei carti.

Cu toate acestea, in cazul in care cataracta dvs. a avansat si va afecteaza capacitatea de a efectua sarcini simple, opticianul dvs. va poate face referire la interventie chirurgicala.

Deoarece ochii tuturor sunt unici, veti avea o evaluare initiala inainte ca operatia sa fie rezervata pentru a discuta procesul si rezultatul. Descrisa a fi o procedura fara durere si eficienta, lentila afectata va fi indepartata si inlocuita cu un inlocuitor transparent de plastic.

Peste 90% din operatiile de cataracta s-au dovedit a fi eficiente pentru restabilirea viziunii de lucru. In cazuri avansate, cataracta poate duce la pierderea vederii daca este lasata netratata. Daca vreodata simtiti ca exista modificari ale vederii dvs., va recomandam cu insistenta sa discutati cu opticianul dvs.

In timp ce cataracta poate fi destul de descurajanta, schimbarile in stilul tau de viata, cum ar fi renuntarea la fumat si imbunatatirea regimului alimentar, pot ajuta la prevenirea aparitiei cataractei.