Dupa simple raceli si infectii ale aparatului respirator, bolile de piele sunt printre cele mai raspandite afectiuni umane. Indiferent ca vorbim de boli ale copilariei sau de cele contactate la varsta maturitatii, acestea pot avea urmari dezastruoase asupra organismului uman.
Astfel, daca o raceala ne poate tine cateva zile sau o saptamana, bolile pielii, daca nu sunt corect diagnosticate si tratate, pot tine luni de zile, pot aparea si disparea periodic sau, in unele cazuri, ne pot afecta pentru tot restul vietii.
Astfel, nu mai reprezinta niciun secret ca o boala a pielii aparuta intr-un loc extrem de vibil, precum fata, mainile sau orice parte superioara a corpului, poate dezvolta diverse complexe purtatorului, ce pot conduce usor la depresie si la scaderea respectului de sine, cu efecte devastatoare pentru sanatatea intregului organism. Astfel, odata afectat echilibrul emotional, nimic in corpul nostru parca nu mai functioneaza cum trebuie. Afectiunile pielii nu sunt insa doar apanajul intrarii in contact cu persoane infectate.
Acestea pot fi declansate, intr-adevar, de cauze de natura virala, insa pot exista si factori microbieni, bacterieni sau de natura infectioasa. Nu in ultimul rand, un rol aparte il au mostenirile de natura genetica, dar si stilul nesanatos de viata, care implica o alimentatie haotica si stres pe toate planurile. Daca in aceste din urma cazuri nu se poate face mare lucru cu ajutorul interventiilor de ordin extern, in cazul contaminarilor si intrarii in contact cu diverse bacterii si virusi, exista solutii care si-au dovedit eficienta de-a lungul timpului.
Medicii recomanda intotdeauna o igiena corporala atenta atunci cand stim ca am intrat in contact cu o persoana purtatoarea unei boli de piele. De asemenea, bolile de piele pot fi produse de microorganisme, diversi paraziti sau insecte, contactate in diverse medii.
Astfel, persoanele care gestioneaza deseurile, indiferent ca acestea sunt de natura menajera, sanitara sau animala, sunt predispuse la contactarea bolilor de piele. Nu in ultimul rand, bolile de piele pot fi contactate atunci cand intram intr-un mediu contaminat, cum ar fi salile de asteptare, saloanele de spital ori salile de operatii.
Nu doar medicii sunt predispusi la astfel de afectiuni, ci si personalul care manevreaza lenjeria de pat ori imbracamintea pacientilor, astfel incat riscurile nu pot fi niciodata cuantificate, in lipsa unor masuri de precautie adecvate. Acestea presupun spalarea mainilor cu rigurozitate, cu apa din abundenta si sapun lichid, urmata de o dezinfectie cu solutii special concepute.
Astazi, exista pe piata o gama larga de produse menite sa ne protejeze pielea de agenti microbieni si patogeni, care tin bolile de piele si nu numai la distanta. Unele dintre cele mai eficiente sunt pe baza de iod, cunoscut inca din cele mai vechi timpuri ca un dezinfectant extrem de eficient. Astazi, iodul este folosit in diverse concentratii si solutii prietenoase atat cu pielea umana, cat si cu mediul inconjurator. Iar dincolo de curatenie si dezinfectie, un stil de viata cat mai sanatos si ferirea organismului de contactul direct cu factorii de imbolnavire sunt primii pasi pentru o mentinerea unei pieli sanatoase.