Putina lume acorda importanta cuvenita problemelor si eventualelor beneficii aduse de buna intretinere a gurilor si sistemelor de ventilatie.
Astfel, de vreme ce conditiile din fiecare casa ori ansamblu de birouri sunt diferite, este greu sa generalizam cu privire la modul in care un sistem de ventilatie sau un furtun exhaustare trebuie intretinute pentru o functionare optima.
De obicei, ne dam seama ca sistemul de ventilatie trebuie curatat atunci cand observam ca cineva din casa incepe sa sufere de diverse alergii, ca apar anumite simptome ale sistemului respirator care dau de gandit sau in urma unei inspectii vizuale.
Astfel, daca in interiorul sistemului de ventilatie nu vei gasi urme de praf consistent sau somoiage de scame, atunci acesta nu va trebui curatat prea curand. De cele mai multe ori insa, dupa perioade lungi in care nimeni nu s-a mai uitat prin gura sistemului de aerisire, o interventie prompta este binevenita.
Este de ajuns sa ne uitam la gratarul de la baie ori de la gura de ventilatie, pentru a ne da seama daca acesta necesita curatare sau nu. Astfel, daca vedem praful gros asezat pe acesta, inseamna ca acolo este o posibila sursa de depozitare a mizeriei aduse pe calea aerului.
Pe de alta parte, in cazul in care anumiti membri ai familiei observati ca prezinta unele simptome pe care nu le-ati mai intalnit anterior,
Ar fi bine sa reanalizati mediul ambiental, insa si dupa ce ati contactatun medic in prealabil, pentru tratamentul necesar.
Iata, in continuare, cateva indicatii pe care ar trebui sa le luam in calcul pentru a incepe curatarea sistemului de ventilatie. Unele voci spun ca nu este indicata nicio curatare prea frecventa a acestor sisteme, desi, daca operatiunea este facuta cu simtul raspunderii, aceasta nu are cum sa dauneze.
In schimb, este clar ca, daca stim ca nu am efectuat aceasta operatiune de prea mult timp, atunci este timpul sa intervenim. Si in acest caz insa, este bine sa apelam la un specialist. Caci, daca operatiunea de curatare este facuta de noi insine sau de un neprofesionist, problemele de sananate pot persista, iar sistemul nostru de ventilatie va da in continuare rateuri.
Astfel, o ingrijire necorespunzatoare, cu solutiile nepotrivite, poate dauna atat conductelor in sine, cat si aparatului de aer conditionat sau sistemului de ventilare ales. Acest lucru va poate determina sa procedati la cheltuieli neprevazute, care pot merge pana la schimbarea in totalitate a sistemului de ventilatie.
Un alt semn care ar trebui sa ne dea de gandit in curatarea sistemului il reprezinta prezenta mucegaiului atat la gura de aerisire, cat si pe peretii conductelor. Iar cum mucegaiul este primul care favorizeaza aparitia alergiilor si bolilor sistemului respirator, va dati seama ca interventia unui specialist este mai mult decat necesara.