Uleiul esential de lavanda este unul dintre cele mai populare uleiuri esentiale, din intreaga lume. Beneficiile lavandei au fost descoperite inca de acum 2500 ani.

Datorita capacitatilor lui puternic antioxidante, sedative, antidepresive, cu puteri care combat microbii si calmeaza, uleiul de lavanda a fost utilizat atat in cosmetica cat si ca ulei terapeutic, timp de sute de ani.

In Egipt, foloseau lavanda pe post de parfum.

Atat cartile timpurii de aromaterapie, cat si cele moderne, recomanda folosirea lavandei ca ulei esential antibacterian.

Frunzele si tulpinile plantei erau folosite la decocturi utilizate ca leac pentru bolile digestive si reumatism, iar floarea de lavanda a fost apreciata in scopuri cosmetice.

In Roma, foloseau ulei de lavanda la baie, mancare si pentru purificarea aerului. In Biblie, acest tip de ulei este mentionat pentru proprietatile aromatice si de vindecare.

Datorita faptului ca uleiul de lavanda are foarte multe proprietati versatile si este indeajus de prietenos cu pielea pentru a se aplica direct, este considerat unul dintre uleuirile care nu trebuie sa va lipseasca din casa.

Oamenii profita de beneficiile uleiului de lavanda, atat pentru corpul, cat si pentru casa.

Iata cateva beneficii ale uleiului de lavanda:

  1. Ofera protectie impotriva radicalii liberi, cum ar fi toxinele, substantele chimice si poluantii. Acestea sunt printre cei mai periculosi si cei mai frecventi factori de risc. Radicalii liberi sunt responsabili de slabirea sistemului imunitar si pot provoca daune incredibile organismului.
    Din fericire, uleiul esential de lavanda este un antioxidant natural care functioneaza atat pentru prevenirea cat si pentru vindecarea bolilor.

Numeroase studii au descoperit ca uleiul de lavanda sporesc activitatea celor mai puternici antioxidanti ai organismului, concluzionand ca lavanda are activitate antioxidanta si ajuta la prevenirea sau inversarea stresului oxidativ.

  1. Sprijina vindecarea diabetului.

Cativa oameni de stiinta din Tunisia si-au propus sa testeze efectele uleiului esential de lavanda asupra zaharului din sange, pentru a vedea daca acesta poate ajuta la vindecarea diabetului, in mod natural.

Rezultatele observate de cercetatori au fost absolut uimitoare. Tratamentul cu ulei esential de lavanda a protejat organismul de urmatoarele simptome ale diabetului:

Glicemia crescuta (semnul distinctiv al diabetului)

Tulburari metabolice (in special metabolismul grasimilor)

Crestere in greutate

Epuizarea antioxidantelor la ficat si rinichi

Disfunctie hepatica si renala

Desi este nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege capacitatea complexa a uleiului de lavanda de a preveni sau vindeca diabetul, rezultatele acestui studiu sunt promitatoare si indica potentialul terapeutic al lavandei. Pentru a utiliza ulei de lavanda in cazul diabetului, aplicati-l in mod topic pe gat si piept si difuzati-l in incapere.

  1. Imbunatateste starea de spirit si reduce stresul

In ultimii ani, uleiul de lavanda a fost ridicat la rang de cinste pentru capacitatile sale unice de a preveni si combate afectiunile neurologice.

In mod traditional, lavanda era folosita pentru tratarea problemelor neurologice, cum ar fi migrenele, stresul, anxietatea si depresia.

Suplimentarea cu capsule de ulei esential de lavanda atenueaza toate aceste probeme, fara sa existe efecte secundare adverse, interactiuni medicamentoase sau alte simptome neplacute cause de uleiul de lavanda.

  1. Vindeca arsurile si taieturile

Cunoscut pentru proprietatile sale antimicrobiene, , uleiul de lavanda a fost folosit pentru a preveni diverse infectii si pentru a combate afectiunile bacteriene si fungice. Cercetarile arata ca uleiul de lavanda grabeste vindecarea arsurilor, taieturilor si ranilor, datorita compusilor antimicrobieni.