Dupa cum bine stim cu totii, in mediul rural in Romania, principala activitate este agricultura, motiv pentru care agricultorii isi indreapta atentia cu incredere spre https://www.esenzi.ro/seminte, de unde achizitioneaza diferite seminte pentru legume, si nu numai.

Legumele datorita nutrientilor pe care ii contin, ofera o multime de beneficii pentru sanatate, iar in continuare vom discuta despre acest subiect. Iata asadar in primul rand, care sunt cei mai importanti nutrienti ai legumelor.

Nutrienti

  • Majoritatea legumelor sunt in mod natural sarace in grasimi si calorii. Niciuna nu are colesterol. (Sosurile sau condimentele pot adauga grasimi, calorii si / sau colesterol).
  • Legumele sunt surse importante de numerosi nutrienti, inclusiv potasiu, fibre dietetice, folat (acid folic), vitamina A si vitamina C.
  • Dietele bogate in potasiu pot ajuta la mentinerea tensiunii arteriale sanatoase. Sursele vegetale de potasiu includ cartofi dulci, cartofi albi, fasole alba, produse de rosii (pasta, sos si suc), soia, fasole, spanac, linte si boabe de rinichi.
  • Fibra dietetica din legume, ca parte a unei diete sanatoase in general, ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange si poate reduce riscul de boli de inima. Fibra este importanta pentru functionarea corecta a intestinului. Ajuta la reducerea constipatiei si a diverticulozei. Alimentele care contin fibre, cum ar fi legumele, ajuta la o senzatie de plinatate cu mai putine calorii.
  • Folatul (acid folic) ajuta organismul sa formeze globule rosii. Femeile in varsta fertila care pot ramane insarcinate ar trebui sa consume folate adecvate din alimente si, in plus, 400 mcg de acid folic sintetic din alimente sau suplimente fortificate. Acest lucru reduce riscul de defecte ale tubului neural, spina bifida si anencefalie in timpul dezvoltarii fetale.
  • Vitamina A mentine ochii si pielea sanatosi si ajuta la protejarea impotriva infectiilor.
  • Vitamina C ajuta la vindecarea taieturilor si ranilor si mentine dintii si gingiile sanatoase. Vitamina C ajuta la absorbtia fierului.

Beneficii pentru sanatate

Ca parte a unei diete sanatoase in general, consumul de alimente, cum ar fi legumele cu un continut mai mic de calorii pe cana in loc de alte alimente cu calorii mai mari poate fi util pentru a ajuta la reducerea aportului de calorii.

Mancarea unei diete bogate in legume si fructe ca parte a unei diete sanatoase in general poate reduce riscul de boli de inima, inclusiv atac de cord si accident vascular cerebral.

Mancarea unei diete bogate in unele legume si fructe, ca parte a unei diete sanatoase in general, poate proteja impotriva anumitor tipuri de cancer.

Adaugarea legumelor poate ajuta la cresterea aportului de fibre si potasiu, care sunt substante nutritive importante de care multi americani nu obtin suficient in dieta lor.

Care sunt legumele care ofera beneficii importante pentru sanatate?

Accesand https://www.esenzi.ro/seminte, veti putea comanda diferite seminte de legume pe care le puteti cultiva in propria gradina. Iata care sunt cateva dintre legumele care ofera cele mai bune beneficii pentru sanatate.

Morcovii

Fiecare ceasca de morcovi tocati contine 52 de calorii si de peste patru ori mai multa vitamina A decat este recomandat zilnic pentru un adult. Vitamina A este vitala pentru vederea sanatoasa si obtinerea suficienta a acestui nutrient poate ajuta la prevenirea pierderii vederii.

Anumiti nutrienti din morcovi pot avea si proprietati de combatere a cancerului. Un studiu din 2011 raporteaza ca extractul de suc de morcov poate ucide sau inhiba cresterea celulelor leucemiei.

Cum se mananca morcovi

Morcovii sunt o leguma extrem de versatila. Ei functioneaza bine in caserole si supe si ofera beneficii mari pentru sanatate atunci cand sunt consumati cruzi.

Rosiile

Rosiile contin licopen, care este un puternic antioxidant care poate juca un rol in prevenirea cancerului. Cercetarile sugereaza ca licopenul poate ajuta la prevenirea cancerului de prostata. Beta-carotenul din rosii are, de asemenea, efecte anticancerigene. Alti antioxidanti puternici din rosii, cum ar fi luteina si zeaxantina, pot proteja vederea. Rosiile mai contin potasiu si vitamina C.

Cum se mananca rosii

Oamenii pot manca rosii crude, dar gatindu-le elibereaza mai mult licopen.

Usturoiul

Usturoiul a fost folosit de mult timp atat in ​​gatit, cat si in medicina. Fiecare cui de usturoi contine doar 4 calorii si este sarac in vitamine si minerale. Usturoiul este un antibiotic natural. Un compus din usturoi, numit sulfura de dialil, poate fi mai eficient decat doua antibiotice populare pentru combaterea bacteriei Campylobacter, potrivit unui studiu bazat pe laborator din 2012.

Cum sa mananci usturoi

Incalzirea usturoiului reduce beneficiile sale pentru sanatate, asa ca este mai bine sa mananci usturoi brut in bruschetta.

Ceapa

Ceapa si alte legume de alliu, inclusiv usturoiul, contin compusi de sulf. Acestea pot ajuta la protejarea impotriva cancerului. In alte cercetari, barbatii cu cel mai mare aport de legume cu aliu aveau cel mai mic risc de cancer de prostata. De asemenea, consumul regulat de ceapa si alte legume de alliu poate reduce riscurile de cancer esofagian si stomacal.

Cum se mananca ceapa

Este mai usor sa includeti ceapa in mese, cum ar fi supe, tocanite si curry. Pentru efecte antioxidante maxime, mancati-le crude in sandvisuri, salate.

Ardei gras

Ardeii dulci sunt obisnuiti in soiurile rosii, galbene sau portocalii. Ardeii negri, verzi sunt de asemenea populari, dar acestia au un gust mai putin dulci decat cei de alte culori. Antioxidantii prezenti in ardeii grasi includ capsantina, quercetina si luteina (in soiul verde), care protejeaza vederea.

Cum sa mananci ardei gras

Ardeii sunt extrem de versatili. Pot fi inclusi in diferite retete de mancarem ub sandwich-uri, in aperitive sau pot fi serviti cruzi.